Discutii despre 2010 cu Manager Dezvoltare HR, ADM FARM

Aparitii in presa | Publicat la: 20 ianuarie 2010

Discutii despre 2010 cu Manager Dezvoltare HR, ADM FARM


Manager HR ADM Farm

Stimati cititori, daca pana acum v-am obisnuit cu doua rubrici separate, anul acesta ne-am gandit sa eficientizam astfel incat am compus o singura rubrica, putin restructurata dar mai pragmatica si mult mai directa. Ii multumim doamnei Nichita Calin, Manager Dezvoltare HR in cadrul ADM FARM care a avut disponibilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari despre 2010 si de a face o serie de recomandari pentru colegii de breasla. Iata care au fost raspunsurile unui specialist cu mare experienta in resurse umane.

1. Cum s-a finalizat anul 2009 pentru voi din perspectiva resurselor umane?

"Urmand tendinta economico - financiara generala, din perspectiva resurselor umane, anul 2009 a fost fara indoiala unul puternic influentat de climatul economic actual. Si totusi, chiar si in aceste conditii de criza, compania pe care o reprezint tine cont de faptul ca oamenii sunt resursa cea mai valoroasa. Din pacate, criza financiara pe care o traversam scoate la suprafata abordari diferite de la un angajator la altul. Daca unele companii au ales o reducere a cheltuielilor prin angajati disponibilizati, ADM FARM a considerat o oportunitate in a-si mari echipa de vanzari prin telefon si infiintarea unor departamente specializate pe credit control si dezvoltare pe parte de resurse umane, profitand de faptul ca oferta de forta de munca specializata a fost mult mai generoasa ca in anul anterior. Fac referire aici, in mod special, la candidati cu experienta in piata farma, a caror inductie in companie este mult mai usoara, ei fiind deja familiarizati cu acest domeniu."

2. Care au fost provocarile anului 2009?

"Pastrand linia raspunsului anterior voi face, in continuare, referire la provocarile anului 2009, in ceea ce priveste resursele umane. Anul 2009 a fost unul in care reflectoarele au fost indreptate cu precadere catre oamenii de vanzari - marketing care, pentru o companie de distributie, asa cum se stie, inseamna «motorul» afacerii. Incepand cu jumatatea anului trecut, s-au pus bazele unui proiect ambitios si anume acela de a pune bazele unui model de business adaptat noilor cerinte din piata farma. Acest model, nu numai ca nu a exclus pe nimeni din cei ce reprezinta marea echipa de vanzari, dar a necesitat un efort deosebit si concertat pentru a ajunge la scopul propus. Imaginati-va o masina in miscare, intr-o mare competitie, care nu trebuie sa incetineasca, ci sa primeasca in mers reglaje pentru a ajunge in primele locuri. S-a inceput cu procesul de evaluare a fortei de vanzare din intreaga tara, impetuos necesar stabilirii punctului de start al strategiilor ce urmeaza sa fie adoptate. Si, iata-ne, la sfarsit de an 2009 - inceput de 2010, in plin proiect pilot pentru testarea primelor directii operationale a viitorului model de business. O adevarata provocare!"

3. Cum vezi anul 2010 din punct de vedere al evolutiei businessului, pe partea de resurse umane?

"Nu exista nici un dubiu ca la inceput de an 2010 suntem in plina criza economica globala. Dar nu exista nici un dubiu ca si aceasta va avea si un sfarsit. Din punct de vedere al evolutiei resurselor umane, dezvoltarea profesionala cat si cea personala nu trebuie sa fie afectata de aceasta criza economica, mai mult, ar trebui sa constituie un factor stimulent. Politica de compensatii si beneficii va continua si in 2010 pe aceeasi linie ca in anul 2009, prin diversificarea beneficiilor non-materiale si o tendinta moderata de crestere a salariilor prin corelarea cu elementul valoare adus in companie.
Un element benefic este ca angajatii vor aprecia siguranta unui job si existenta acestuia, incepand astfel sa aiba cereri mult mai rezonabile. Rolul oamenilor care gestioneaza relatia cu clientii precum si celor care conduc echipe devine din ce in ce mai important si probabil ca se vor contura nevoi de training si dezvoltare pe axe diferite de cele cu care am fost obisnuiti pana acum, si anume cele pe parte de dezvoltare organizationala, managementul schimbarii, programe de time management, project management sau communication skills."

4. Ce recomanzi, ce propui colegilor tai de breasla, managerilor de RU din alte companii? Un articol, o revista un sfat de tip tips and tricks, ceva ce te ajuta pe tine si ar putea functiona si la altii?

"E dificil sa faci recomandari intr-un domeniu atat de complex ca cel al resurselor umane, unde domeniul in care activam isi pune amprenta asupra celor din HR prin specific, dar indraznesc sa fac o recomandare care nu tine cont de aceste granite. Din experienta, fiecare am observat ca in situatii de criza starea de spirit este dramatic afectata si cea mai importanta parte este mentinerea atitudinii pozitive in randul angajatilor, precum si intarirea spiritului de echipa. Sentimentul de nesiguranta, generat de criza, afecteaza in mod direct moralul oamenilor ceea ce poate duce la o scadere a randamentului la locul de munca. Un rol important il va avea fiecare manager de departament, ce va trebui sa sprijine fiecare membru al echipei sa constientizeze ca numai comportandu-se ca o «rotita» in ansamblul unui ceasornic, fiecare va aduce beneficii companiei si, implicit, angajatilor ei.

Noi, cei din HR, ar trebui sa reprezentam echilibrul, sa fim interfata intre top management si angajati, sa fim cei care luam "pulsul" atat oamenilor din companiile noastre cat si a celor ce sunt in cautarea unui loc de munca si trebuie sa fim cei care ascultam ceea ce au de spus si sa nu uitam sa le oferim intotdeauna feedback. Deasemeni, tot oamenii de HR sunt cei care sunt responsabili de sansele ce le ofera generatiei noi, in special prin programele de internship. Personal, am fost incantata de initiativa Universitatii Bucuresti, in parteneriat cu cei de la MMM Consulting, de a pune bazele proiectului de "integrare" a studentilor in mediul de lucru real, astfel incat acestia sa stie ce cerinte au angajatorii si ce trebuie ei sa stie si sa faca in momentul in care ies de pe bancile facultatilor. Este o satisfactie deosebita sa poti forma acesti tineri ambitiosi, astfel incat ambele parti sa fie avantajate - angajatorii vor avea de ales dintre mai multi candidati de valoare iar studentilor le va fi mai usoara tranzitia de la scoala la viata activa de adult.
Un sfat pentru cei din HR: colaborati cu institutiile de invatamant pentru a avea sansa sa ne formam viitorii candidati si nu uitati de feedback!"

Cu multe multumiri pentru Nichita, si pentru sfaturile de mai sus, dorim sa precizam ca are o experienta de peste 10 ani atat in productie, vanzari, customer service, cat si in selectia, formarea si coordonarea de echipe in domeniile mai sus amintite, dintre care o experienta profesionala de aproape 4 ani in Statele Unite, in pozitii de middle management, precum si experienta ultimilor 2 ani in piata farma din Romania ceea ce ii ofera posibilitatea de a avea o imagine clara in ceea ce priveste importanta dezvoltarii in mod continuu a resurselor umane, pe mai multe axe - atat profesional cat si personal.
In prezent, Manager Dezvoltare HR la ADM FARM, direct implicata in proiectul de evaluare si reengineering al fortei de vanzare, generarea politicilor de recrutare si selectie, construirea sistemelor de evaluare si analiza a competentelor profesionale, dezvoltarea procedurilor de compensatii si beneficii, dezvoltarea de programe de crestere a performantei si instruirea angajatilor in acord cu politicile companiei.

(interviu preluat din Newsletter nr.21 MMM Consulting din data de 20 ian 2010)